Согласно здравствените препораки, “Неолитското село” – музеј под отворено во археолошкиот локалитет Тумба Маџари во Скопје

Согласно здравствените препораки, “Неолитското село” – музеј под отворено во археолошкиот локалитет Тумба Маџари во Скопје, сè уште е затворен за посета. Во интерес на заинтересираните посетители, овозможуваме една кратка виртуелна тура низ истиот. Тумба Маџари од 2008 год. е актуелен со анимирање на јавноста преку научни, едукативни и туристички…

Прочитај повеќе

Неолитското село има понуда, ама нема посетители

uchenicite-najchesti-gosti-vo-tumba-madzari-za-turistite-treba-podobra-organizacija

Учениците најчести гости во Тумба Маџари, за туристите треба подобра организација Приказната за градот Скопје секогаш треба да почнува од локалитетот Тумба Маџари, каде што се наоѓа неолитското село, сведок дека уште во неолитското време на овој простор живееле и твореле луѓе, вели Елена Стојанова-Kанзурова, археолог, виш кустос за неолит…

Прочитај повеќе

Изложба на работни археолошки фотографии – Archaeology in progress – vol.2

изложба-на-работни-археолошки-фотогр

Во музејот под отворено небо “Тумба Маџари” во организација на здружението Археологика поддржано од Министерството за Култура, во 19:00 часот на 19-ти Септември 2014 година ќе ja организира втората изложба на работни археолошки фотографии со наслов “Archaeology in Progress – Vol. 2 ”.

Прочитај повеќе

Одржана манифестацијата „Големата Мајка“

одржана-манифестацијата-големата-м

Во Музејот Неолитско село на археолошкиот локалитет Тумба Маџари, по четврти пат се одржа манифестацијата „Големата Мајка“организираше општина Гази Баба. Манифестацијата пред многубројната публика, ја отвори градоначалникот Тони Трајковски, кој ја истакна важноста на мајката, нејзиното значение за домот, семејството и животот во заедницата, всадени во корените на македонскиот народ,…

Прочитај повеќе

Ќе се доуредува археолошкото село во Тумба Маџари

ќе-се-доуредува-археолошкото-село-во-т

УЧИЛНИЦА ЗА НЕОЛИТ ВО ТУМБА МАЏАРИ Доколку има заинтересирани, до неолитското село може да се пушти и панорамски автобус за туристичко разгледување на локалитетот Во неолитското село Тумба Маџари наскоро ќе се опреми училница. Таа треба да добие клупи и маси во стилот на младото камено време. Ќе биде поставен…

Прочитај повеќе

Археолошки истражувања 2013

археолошки-истражувања-2013

Деновиве заврши археолошкиот проект -Истражувања на неолитската населба во Тумба, Маџари – како дел од годишната програма на НУ Музеј на Македонија и финансиски подржан од Министерството за култура на Р . Македонија. Следува анализа на движниот археолошки материјал и финализирање на соодветната документација.

Прочитај повеќе

Тумба Маџари спие наместо да врие од туристи

тумба-маџари-спие-наместо-да-врие-од-ту

Искосена зелена трева, неколку неолитски куќички како кутичиња „скоцкани“ во ограден простор од трска во скопската населба Ченто, веднаш зад СОС Детското село. До влезот на познатиот локалитет Тумба Маџари од 6 милениум пред новата ера се стигнува по асфалтиран пат. Се разбира, станува збор за урбанизирано населено место во…

Прочитај повеќе

Санација и конзервација на копиите на керамичките предмети во Неолитското село

санација-и-конзервација-на-копиите-на

Во првата половина на јули, 2013 год. во Музејот под отворено небо, Неолитското село како дел од археолошкиот локалитет Тумба Маџари се санираа и конзервираа копиите на керамичките предмети изложени во неолитските куќи. Предметите најпрво беа исчистени и премачкани со силиконски слој за заштита од влага. Повеќе оштетените копии се…

Прочитај повеќе

Манифестацијата “Големата Мајка”

манифестацијата-големата-мајка

На Археолошкиот локалитет Тумба Маџари, односно во Неолитското село на 19.05.2013 год. се одржа манифестацијата “Големата Мајка”. Општина Гази Баба традиционално по третти пат оваа година, преку манифестацијата го прославува и меѓународниот ден на мајката, нашата родилка, нашиот извор на постоење, која се одбележува во месец мај. На манифестацијата присуствуваа,…

Прочитај повеќе

„Тумба Маџари“ ја прослави третата годишница

Денеска на Археолошкиот локалитет –Тумба Маџари беше одржана пригодна свеченост со цел одбележување годишница од поставувањето на Отворениот музеј Денеска на Археолошкиот локалитет –Тумба Маџари беше одржана пригодна свеченост со цел одбележување годишница од поставувањето на Отворениот музеј. Локалитетот го претставува начинот на кој бил организиран животот во времето на…

Прочитај повеќе