Согласно здравствените препораки, “Неолитското село” – музеј под отворено во археолошкиот локалитет Тумба Маџари во Скопје

Согласно здравствените препораки, “Неолитското село” – музеј под отворено во археолошкиот локалитет Тумба Маџари во Скопје, сè уште е затворен за посета. Во интерес на заинтересираните посетители, овозможуваме една кратка виртуелна тура низ истиот. Тумба Маџари од 2008 год. е актуелен со анимирање на јавноста преку научни, едукативни и туристички…

Прочитај повеќе

Неолитското село има понуда, ама нема посетители

uchenicite-najchesti-gosti-vo-tumba-madzari-za-turistite-treba-podobra-organizacija

Учениците најчести гости во Тумба Маџари, за туристите треба подобра организација Приказната за градот Скопје секогаш треба да почнува од локалитетот Тумба Маџари, каде што се наоѓа неолитското село, сведок дека уште во неолитското време на овој простор живееле и твореле луѓе, вели Елена Стојанова-Kанзурова, археолог, виш кустос за неолит…

Прочитај повеќе

Одржана манифестацијата „Големата Мајка“

одржана-манифестацијата-големата-м

Во Музејот Неолитско село на археолошкиот локалитет Тумба Маџари, по четврти пат се одржа манифестацијата „Големата Мајка“организираше општина Гази Баба. Манифестацијата пред многубројната публика, ја отвори градоначалникот Тони Трајковски, кој ја истакна важноста на мајката, нејзиното значение за домот, семејството и животот во заедницата, всадени во корените на македонскиот народ,…

Прочитај повеќе

Ќе се доуредува археолошкото село во Тумба Маџари

ќе-се-доуредува-археолошкото-село-во-т

УЧИЛНИЦА ЗА НЕОЛИТ ВО ТУМБА МАЏАРИ Доколку има заинтересирани, до неолитското село може да се пушти и панорамски автобус за туристичко разгледување на локалитетот Во неолитското село Тумба Маџари наскоро ќе се опреми училница. Таа треба да добие клупи и маси во стилот на младото камено време. Ќе биде поставен…

Прочитај повеќе

Тумба Маџари спие наместо да врие од туристи

тумба-маџари-спие-наместо-да-врие-од-ту

Искосена зелена трева, неколку неолитски куќички како кутичиња „скоцкани“ во ограден простор од трска во скопската населба Ченто, веднаш зад СОС Детското село. До влезот на познатиот локалитет Тумба Маџари од 6 милениум пред новата ера се стигнува по асфалтиран пат. Се разбира, станува збор за урбанизирано населено место во…

Прочитај повеќе

„Тумба Маџари“ ја прослави третата годишница

Денеска на Археолошкиот локалитет –Тумба Маџари беше одржана пригодна свеченост со цел одбележување годишница од поставувањето на Отворениот музеј Денеска на Археолошкиот локалитет –Тумба Маџари беше одржана пригодна свеченост со цел одбележување годишница од поставувањето на Отворениот музеј. Локалитетот го претставува начинот на кој бил организиран животот во времето на…

Прочитај повеќе

Тумба Маџари чека пролет и поддршка

Интенција во развојот на неолитското село е да биде дел од едукативните часови во училиштата Катерина Богоева Неолитското село Тумба Маџари континуирано го привлекува вниманието на граѓаните кои го посетуваат и во зима, а во пресрет на пролетва меѓу новините што доаѓаат од овој музеј на отворено, е и интенцијата…

Прочитај повеќе

Тумба Маџари очекува повеќе посетители

Археологот Дончо Наумовски во Шпанија го презентирал начинот на кој се реконструирани куќите од првото неолитско село Катерина Богоева Реконструкцијата на куќите во неолитско село Тумба Маџари во Скопје, кое минатата година под уставно име беше примено во меѓународната организација на археолошки музеи под отворено небо и експериментална археологија ЕХАРК…

Прочитај повеќе

Неолитското село Тумба Маџари стои затворено

Во март повторно ќе биде отворен музејот чии копии беа искршени лани Катерина Богоева Првото неолитско село во земјава Тумба Маџари кај Скопје, кое на почетокот на декември минатата година беше нападнато од група деца што искршија копии на десеттина садови, три амбиентално поставени кукли во реконструираните куќи, копија на…

Прочитај повеќе

Вчера беше отворено неолитското село кај Тумба Маџари

Оживеан домот стар 8000 години Вратите на куќите се во форма на буквата М, а над вратата има кружен отвор. Тие се направени според керамичките жртвеници од типот на Големата Мајка која е најдена токму на овој локалитет. Во присуство на многу археолози, деца и со звуци од окарината на…

Прочитај повеќе