Неолитското село има понуда, ама нема посетители

uchenicite-najchesti-gosti-vo-tumba-madzari-za-turistite-treba-podobra-organizacija

Учениците најчести гости во Тумба Маџари, за туристите треба подобра организација Приказната за градот Скопје секогаш треба да почнува од локалитетот Тумба Маџари, каде што се наоѓа неолитското село, сведок дека уште во неолитското време на овој простор живееле и твореле луѓе, вели Елена Стојанова-Kанзурова, археолог, виш кустос за неолит…

Прочитај повеќе

Одржана манифестацијата „Големата Мајка“

одржана-манифестацијата-големата-м

Во Музејот Неолитско село на археолошкиот локалитет Тумба Маџари, по четврти пат се одржа манифестацијата „Големата Мајка“организираше општина Гази Баба. Манифестацијата пред многубројната публика, ја отвори градоначалникот Тони Трајковски, кој ја истакна важноста на мајката, нејзиното значение за домот, семејството и животот во заедницата, всадени во корените на македонскиот народ,…

Прочитај повеќе

Ќе се доуредува археолошкото село во Тумба Маџари

ќе-се-доуредува-археолошкото-село-во-т

УЧИЛНИЦА ЗА НЕОЛИТ ВО ТУМБА МАЏАРИ Доколку има заинтересирани, до неолитското село може да се пушти и панорамски автобус за туристичко разгледување на локалитетот Во неолитското село Тумба Маџари наскоро ќе се опреми училница. Таа треба да добие клупи и маси во стилот на младото камено време. Ќе биде поставен…

Прочитај повеќе

Тумба Маџари спие наместо да врие од туристи

тумба-маџари-спие-наместо-да-врие-од-ту

Искосена зелена трева, неколку неолитски куќички како кутичиња „скоцкани“ во ограден простор од трска во скопската населба Ченто, веднаш зад СОС Детското село. До влезот на познатиот локалитет Тумба Маџари од 6 милениум пред новата ера се стигнува по асфалтиран пат. Се разбира, станува збор за урбанизирано населено место во…

Прочитај повеќе

Санација и конзервација на копиите на керамичките предмети во Неолитското село

санација-и-конзервација-на-копиите-на

Во првата половина на јули, 2013 год. во Музејот под отворено небо, Неолитското село како дел од археолошкиот локалитет Тумба Маџари се санираа и конзервираа копиите на керамичките предмети изложени во неолитските куќи. Предметите најпрво беа исчистени и премачкани со силиконски слој за заштита од влага. Повеќе оштетените копии се…

Прочитај повеќе

Јавна благодарност до градоначалникот на град Скопје

На градоначалникот на град Скопје, г-динот Коце Трајановски, му изразуваме голема благодарност за личниот ангажман во довршувањето на градежните активности во Музејот под отворено небо – Неолитското село, на археолошкиот локалитет Тумба Маџари, Скопје започнати во 2008 год.

Прочитај повеќе

Тумба Маџари чека пролет и поддршка

Интенција во развојот на неолитското село е да биде дел од едукативните часови во училиштата Катерина Богоева Неолитското село Тумба Маџари континуирано го привлекува вниманието на граѓаните кои го посетуваат и во зима, а во пресрет на пролетва меѓу новините што доаѓаат од овој музеј на отворено, е и интенцијата…

Прочитај повеќе

Наградата “18 Мај-Меѓународен ден на музеите” за музејски проект на 2010 година

Македонскиот национален комитет на Меѓународниот совет на музеите (МНК ICOM) на ден 27.05.2011 год. на археолошкиот проект НЕОЛИТСКОТО СЕЛО ТУМБА МАЏАРИ му ја додели наградата “18 Мај-Меѓународен ден на музеите” за музејски проект на 2010 год. Повеќе за доделените награди можете да погледнете на веб страницата на МНК ICOM

Прочитај повеќе