Изложба на работни археолошки фотографии – Archaeology in progress – vol.2

изложба-на-работни-археолошки-фотогр

Во музејот под отворено небо “Тумба Маџари” во организација на здружението Археологика поддржано од Министерството за Култура, во 19:00 часот на 19-ти Септември 2014 година ќе ja организира втората изложба на работни археолошки фотографии со наслов “Archaeology in Progress – Vol. 2 ”.

Прочитај повеќе

Археолошки истражувања 2013

археолошки-истражувања-2013

Деновиве заврши археолошкиот проект -Истражувања на неолитската населба во Тумба, Маџари – како дел од годишната програма на НУ Музеј на Македонија и финансиски подржан од Министерството за култура на Р . Македонија. Следува анализа на движниот археолошки материјал и финализирање на соодветната документација.

Прочитај повеќе

Санација и конзервација на копиите на керамичките предмети во Неолитското село

санација-и-конзервација-на-копиите-на

Во првата половина на јули, 2013 год. во Музејот под отворено небо, Неолитското село како дел од археолошкиот локалитет Тумба Маџари се санираа и конзервираа копиите на керамичките предмети изложени во неолитските куќи. Предметите најпрво беа исчистени и премачкани со силиконски слој за заштита од влага. Повеќе оштетените копии се…

Прочитај повеќе

Манифестацијата “Големата Мајка”

манифестацијата-големата-мајка

На Археолошкиот локалитет Тумба Маџари, односно во Неолитското село на 19.05.2013 год. се одржа манифестацијата “Големата Мајка”. Општина Гази Баба традиционално по третти пат оваа година, преку манифестацијата го прославува и меѓународниот ден на мајката, нашата родилка, нашиот извор на постоење, која се одбележува во месец мај. На манифестацијата присуствуваа,…

Прочитај повеќе

Јавна благодарност до градоначалникот на град Скопје

На градоначалникот на град Скопје, г-динот Коце Трајановски, му изразуваме голема благодарност за личниот ангажман во довршувањето на градежните активности во Музејот под отворено небо – Неолитското село, на археолошкиот локалитет Тумба Маџари, Скопје започнати во 2008 год.

Прочитај повеќе

Археолошки истражувања 2012

Во тек е археолошкото истражување на неолитската населба во Тумба,Маџари кое е продолжение на систематските истражувања од изминатиот период. Оваа активност е дел од годишната програма на НУ Музеј на Македонија, а финансиските средства се обезбедени од Министерството за култура на Р. Македонија, регулирани преку програмата од национален интерес во…

Прочитај повеќе

Kултурна манифестација Големата Мајка

На 06.05.2012 год. во Неолитското село во Тумба Маџари по вторпат се одржа културната манифестација Големата Мајка. Оваа манифестација е организирана од градот Скопје и општина Гази Баба во соработка на НУ Музеј на Македонија. Годинава учесниците се претставија со свои текстови и размислувања посветени на економијата и културата на…

Прочитај повеќе

За проектот НОЌ НА ИСТРАЖУВАЧИТЕ 2011-09-27

Проектот Ноќ на истражувачите 2011 е заеднички проект на следните четири партнери: Универзитетот Св.Климент Охридски од Битола, претставуван од проф.д-р Златко Жоглев, Музејот на Македоннија од Скопје претставуван од Перо Јосифовски директор , Македонскиот одбор за меѓународна размена на студенти од техничките факултети ИАЕСТЕ-Локален комитет од Битола,претставуван од Дамир Емин,студент…

Прочитај повеќе